Scurt istoric al fierului forjat…

Primele dovezi cu privire la utilizarea fierului au fost in Egipt si Mesopotamia, unde s-au descoperit varfuri de sulita si obiecte decorative datand din anii 4000 i. Hr. Doua mii de ani mai tarziu, fierul a inceput sa fie prelucrat din minereu, ajungand sa fie mai valoros decat aurul.  De-a lungul timpului fierul a fost folosit in confectionarea armamentului (varfuri de sageti, ciocane si topoare) si in confectionarea diferitelor obiecte de cult. Prelucrarea fierului se face prin incalzirea acestuia intr-o forja pana cand acesta se inroseste. Acest procedeu se numeste “forjare”, de aici venind si numele de “fier forjat”.

fier forjat

Incepand cu secolul al – XVI – lea, Germania si Franta incep sa fie foarte cunoscute in acest domeniu, producand diverse opere de arta in domeniul fierului forjat. Un exemplu ar fi: grilajul „Galeriei lui Apollo”  de la Luvru si balustrada corului bisericii Saint-Germain-l’Auxerrois. 

Balustradele din fier forjat au inceput sa apara din ce in ce mai des in Franta, cu diferite influente stilistice in functie de zona, inlocuind folosirea montantilor din piatra folositi pana atunci la realizarea balustradelor pentru balcoane.

Folosirea fierului forjat a cunoscut o crestere masiva incepand cu secolul XX, cand fierul forjat avea diferite influente stilistice, marea majoritate fiind inspirate din natura, mai tarziu revenindu-se la stilul specific al fierului forjat, care il putem vedea la lucrarile de pe cladirile istorice din marile orase.


Despre noi…

SC LUX-AVEL CONSTRUCT SRL a fost infiintata in anul 2009, si datorita portofoliului consistent de lucrari realizate am reusit sa dobandim o experienta considerabila in domeniul fierului forjat. Trebuie mentionat faptul ca de la an la an am investit in dezvoltare si in utilaje pentru prelucrarea fierului forjat, astfel putand realiza lucrari din ce in ce mai complexe.

Homegroup

Producem de o calitate exceptionala diferite produse din fier forjat:

  • porti din fier forjat pentru acces auto batante sau culisante;
  • porti din fier forjat pentru acces pietonal;
  • porti din fier forjat si lemn;
  • panouri de gard din fier forjat;
  • balustrade pentru scari, terase si balcoane;
  • copertine si terase din fier forjat;
  • grilaje din fier forjat pentru ferestre si usi;
  • mobilier si accesorii din fier forjat pentru casa si gradina.

Oferim solutii complete pentru consultanta si proiectare pentru lucrari din fier forjat si asiguram transport si montaj in toata tara.